Feestdagen
Written on: Sun, 16 May 2010; 16:00
Dit weekend is het Hemelvaart, volgend weekend Pinksteren. Kortgeleden hadden we Pasen en vlak daarna nog Koninginnedag en 5 mei. Vrije dagen genoeg in deze tijd van het jaar. Leuk toch? Zou je zeggen... Zo rondkijkend zijn zelfs de schoolgaande kinderen het een beetje zat. Iedere keer weer wennen aan het ritme van naar school gaan, en dan na een paar dagen weer een lang weekend vrij ertegenaan. Kunnen we de vrije dagen niet wat beter verspreiden?

5 meiJa, dat kan. Zeg eens eerlijk: worden al die feestdagen nog daadwerkelijk gevierd in Nederland? Pasen wordt inderdaad nog gevierd, al valt dat wat betreft Tweede Paasdag nog te betwijfelen, en dat is de dag die we in de praktijk natuurlijk vrij krijgen. Koninginnedag, goed, dat vieren we. Op 5 mei krijgen we nu één keer in de 5 jaar vrij, en daar kunnen we allemaal ook nog wel mee leven. Maar Hemelvaart en Pinksteren?

HemelvaartHemelvaart wordt in de meeste westerse landen al niet meer als vrije dag gezien. Mensen die het willen vieren doen dat of om het werk heen, of op de eerstvolgende zondag. Daarvoor is zelfs toestemming voor de Katholieke kerk vanuit het Vaticaan. Pinksteren is eigenlijk een zondag, en dat is vanzelfsprekend al een vrije dag. Pinkstermaandag is in veel Europese landen nog wel een feestdag, maar kan iemand me uitleggen waarom als zelfs een zwaar Katholiek land als Italië het niet meer doet?

Wellicht kunnen we een van beiden of allebei opheffen? En ook Tweede Paasdag valt over te praten naar mijn mening. Dat zijn dan drie dagen in een periode die van zichzelf al vol zit met feestdagen. In september, oktober en november kunnen we wel wat feestdagen gebruiken. Vraag de hele schoolgaande bevolking maar, dat is de langste periode zonder vakanties en vrije dagen. Dus, wat zijn onze opties?

PrinsjesdagPrinsjesdag zou kunnen. De derde dinsdag van september valt precies ver genoeg in het schooljaar om niet te dicht na de vakantie te vallen, en het is echt Nederlands. Het suikerfeest valt op het moment meestal ergens in september, hoewel dat iedere jaar eerder valt vanwege het verschil tussen de Islamitische en de Gregoriaanse kalender. In ieder geval nemen vele kinderen ieder jaar vrij van school voor deze feestdag, en is het een feestdag die wijds gevierd wordt.

Sint MaartenDe vorige twee opties zijn wat mij betreft de meest logische opties, maar er zijn er nog meer. Sint Maarten zouden we kunnen vieren Halloween overnemen vanuit Amerika kan, al zou Allerheiligen vieren een iets Nederlandsere variant daarop zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we wel een paar dagen kunnen vinden die een goede vervanging zijn voor de ophoping van feestdagen eind april, begin mei.

Suggesties zijn welkom!

Comments

Als je alle vrije dagen die verspreid zijn over het jaar in een paar weken gaat stoppen hebben we een extra vakantie erbij, en we hebben al zoveel vakantie! (vooral de basisscholen).
Ik vind dat de feestdagen die gevierd worden, moeten blijven bestaan maar inderdaad Hemelvaart bijvoorbeeld, ik kan je niet eens vertellen wat het inhoud.. alleen dat ik altijd vrij heb dan!
Dat soort dagen mogen ze best schrappen :) Of maak daar op school leuke themadagen van ofzo... waarom niet?
Written by Roos on Sun, 16 May 2010 at 16:06
Andere verdeling van vrije dagen en vakantie. Helemaal voor! 6 weken school, twee weken vrij en in de zomer 4 à 5 weken vakantie. Kom je met 32 schooluren p.w. nog ruim aan de 1040 lesuren. Dan geen feestdagen meer.
Written by Gea on Sun, 16 May 2010 at 16:16
Ik ben het eens dat de lawine aan feestdagen in het voorjaar beter beperkt kan worden, en wellicht verhuisd naar een ander deel van het jaar. Het lijkt mij ook goed te kijken naar de VS: al hun feestdagen met uitzondering van 4 juli en 25 december (als ik mij niet vergis) zijn op maandagen. Prettig voor iedereen!
Written by Aart on Sun, 16 May 2010 at 16:31
Leave a comment:
Name:
Message:
Note: the message should contain more than 15 characters