De oneindige zoektocht
Written on: Thu, 7 Oct 2010; 19:07
Iedere student kent de situatie: je gaat eindelijk studeren en je zoekt een eigen kamer. Voor het eerst weg bij de veilige haard en dan meteen ook eigen centjes waarvan alles betaald dient te worden. Je begint met het zoeken naar een eigen kamer. Een leuke kamer, leuke huisgenoten, beetje ruimte, dicht bij de universiteit of hogeschool, en betaalbaar.
Een dozijn aan websites waarop kamers te huur worden aangeboden, maar ook daarvoor moet worden betaald. Je kunt punten sparen, maar eigenlijk wil je in september meteen een kamer hebben. Had je je dan twee jaar geleden al in moeten schrijven? Ja, waarschijnlijk wel. Gelukkig is er dan een website waar je een paar kamers vindt en je gaat kijken, hospiteren, en hopen dat het lukt…
Maar waar moet je dan op letten? Je kunt niet iedere kamer die je aangeboden wordt zomaar aannemen. De kwaliteit is ontzettend verschillend, en het is best wel belangrijk dat je je er thuis voelt. Het moet toch jouw plekkie worden voor de komende 3 of 4 jaar. Is het huis enigzins schoon? Of maakt dat niet uit? Lekt het dak niet? Werkt de douche? Is er warm en koud water in de keuken? Heb je een eigen wastafel? Zijn je huisgenoten een beetje cool? Koken jullie samen of ieder voor zich? Is het contract eerlijk? Kun je op ieder moment opzeggen? Ja, er is een hoop om over na te denken.
Je krijgt studiefinanciering en nog een paar euro van paps en mams, en dan maar zorgen dat de huur, het eten en hopelijk nog wat leuks betaald kan worden. En die huur, dat is nogal eens lastig. Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) betalen studenten samen jaarlijks 100 miljoen euro teveel aan huur. Tweederde van de op kamers wonende studenten betaalt gemiddeld 65 euro teveel aan huur per maand. Voor dat geld kun je eens per jaar flink op vakantie!
Omdat veel studenten eigenlijk niet weten dat ze teveel betalen, en anders niet weten wat ze eraan moeten doen heeft de LSVb een
website bedacht. Op die website kun je de prijs van je kamer controleren, en als je teveel betaalt vertellen ze je meteen wat je daaraan kunt doen. Ook kun je brandveiligheid, huurtoeslag en servicekosten controlleren. Best wel handig toch?
Dus bij deze, lieve studenten: Dat er te weinig kamers zijn betekent niet dat we met ons allen te veel gaan lopen betalen! Controleer de huurprijs van je kamer en zorg dat de huurbaas een eerlijke prijs vraagt. Zo worden kamers ten minste weer betaalbaar, en dat kunnen we wel gebruiken!